Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

My spouse and I have divorced. During our marriage, we bought a house that we wish to keep. Are we required to establish a co-ownership agreement ?

No. Regardless of the origin of the co-ownership (whether from an inheritance or a divorce, for example), a co-ownership agreement is always optional. However, since decisions must generally be made unanimously by all co-owners, which can be a source of difficulties, the agreement allows you to organize in advance the…
See more
I am cohabiting and I intend to buy out my partner’s share. I have been told about a preferential partition duty. Can I benefit from it?

No. Unlike partitions following legal separation, divorce or the dissolution of a civil partnership (PACS), cohabitation does not benefit from the preferential partition duty of 1.10% on the net assets divided. The applicable rate between cohabitants is 2.50%, or even 5.80% where balancing payments are made (Arts. 746 and 747…
See more
I am in the process of a divorce by mutual consent. My ex-spouse and I purchased a property under the Pinel tax scheme, and the commitment period ends in three years. Can we sell it before this deadline, and what steps should we take?

Yes… but If the divorce occurs during the rental commitment period, one of the ex-spouses may, subject to compliance with all conditions attached to this tax incentive scheme, request to take over the commitment for their own benefit. Otherwise, the tax reduction will be revoked. It is also accepted that…
See more
I am divorcing by mutual consent. My spouse and I plan to sell our jointly owned home. Will the sale be taxed?

It depends. A 1.10% shared tax applies if a formal division is recorded. However, an informal verbal division is not taxed. If mentioned in a later document, it becomes taxable. Divorce agreements must include a division of joint assets (Article 229-3 of the Civil Code).
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question